W 2012 roku około 70% dzieci ze szkół podstawowych na wiejskich terenach Meksyku spożywało na śniadanie słodki napój.
Link do artykułu źródłowego >> https://healthpolicy-watch.news/un-food-summit/
Wiele dzieci na globalnym południu pije więcej słodkich napojów niż mleka – dzięki agresywnej promocji wysoce przetworzonej żywności w krajach o niskim i średnim dochodzie (LMIC) w ciągu ostatnich dwóch dekad.
Globalne wskaźniki otyłości i cukrzycy gwałtownie wzrosły w wyniku zmian w diecie, a te warunki sprawiły, że ludzie są znacznie bardziej podatni na ciężką chorobę COVID-19 – i ani jeden kraj nie był w stanie odwrócić trendów otyłości.
Czwartkowy Szczyt Systemów Żywnościowych Organizacji Narodów Zjednoczonych (UNFSS) ma na celu „budowanie globalnej rozmowy na temat sposobu, w jaki produkujemy, przetwarzamy i konsumujemy żywność oraz pobudzamy globalne działania i zobowiązania do zmiany naszych systemów żywnościowych, aby zapewnić bezpieczną, pożywną żywność dla wszystkich na naszej planecie”, według ONZ.
Ale przygotowania na szczyt były trudne. Jej organizatorzy zostali oskarżeni o brak przejrzystości i przyznanie miejsca przy stole dużym firmom spożywczym, alkoholowym i tytoniowym – wynika z listu podpisanego przez światowej sławy naukowców zajmujących się polityką żywnościową i międzynarodowe organizacje pozarządowe, w tym Sojusz ds. Chorób Niezakaźnych (NCD).
Tymczasem szereg organizacji – w szczególności reprezentujących drobnych rolników i ludność tubylczą – zbojkotowało lipcowy szczyt w Rzymie, powołując się na niezadowolenie z dominacji agrobiznesu.
Wróć do listy artykułówCzekamy na Ciebie!
Dołącz do nas, to naprawdę proste! Wystarczy, że Ty lub ktoś z Twoich Bliskich skontaktuje się z nami, a my doradzimy w jaki sposób możesz skorzystać z naszego wsparcia